Vakken en vaardigheden tijdens de MBO 2-opleiding Beveiliging bij SoSecure

Welke vakken en vaardigheden leert u tijdens onze opleiding Beveiliging MBO 2? We combineren theoretische en praktische vakken. Dat vullen we aan met MBO-vakken en een aantal keuzevakken. Het resultaat is een complete opleiding, die u bij ons versneld kunt volgen.

Onze kandidaten waarderen onze particuliere opleiding tot MBO 2 beveiliger. We begrijpen waar u mee bezig bent, wat uw wensen zijn en bijvoorbeeld dat u zo snel mogelijk in de praktijk aan de slag wilt. Daarom leren we u over zowel de wet- en regelgeving op het gebied van beveiliging, als andere belangrijke vaardigheden. Het gaat bijvoorbeeld om observeren, communiceren, rapporteren en de-escaleren. Dat zijn naast de vakken de vaardigheden die u in de praktijk nodig zal hebben.

In dit artikel leggen we uit over de vakken en vaardigheden die horen bij onze MBO 2-opleiding Beveiliging. Volg de opleiding, om versneld uw diploma te halen en daarmee aan de slag te gaan als beveiliger.

Theoretische beveiligings-vakken

Tijdens de opleiding Beveiliging MBO 2 gaan we zoveel mogelijk met de praktijk aan de slag. Maar, ook een gedeelte theorie is belangrijk. Daarom behandelen we een aantal theoretische vakken, zoals de wet- en regelgeving, veiligheid en beveiliging en Waarnemen Basis.

Wet- en regelgeving

Dit vak binnen de opleiding Beveiliging MBO 2 behandelt de juridische onderdelen van het beveiligingsvak. Het is belangrijk om te leren over de regels en wetten, die gelden in de praktijk.

Wat leert u?

  • Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr)
    Dit is de basiswetgeving voor beveiligers.
  • Strafrechtelijke aspecten
    Wat mag u wel en wat mag u niet doen als beveiliger?
  • Privacywetgeving (AVG)
    Hoe gaat u om met persoonsgegevens?
  • Burgerarrest en bevoegdheden
    Onder welke omstandigheden mag u iemand aanhouden?

We behandelen de theorie, zoveel mogelijk aan de hand van voorbeelden. Dus stelt u zich voor dat u beveiliger bent bij een winkelcentrum. Wat mag u doen op het moment dat een klant zich verdacht gedraagt, en mogelijk diefstal pleegt? Mag u de persoon dan aanhouden?

Volgens de Wpbr mag u als particuliere beveiliger geen eigen rechter spelen. Maar, u mag in bepaalde gevallen wel een burgeraanhouding doen. Vervolgens is het belangrijk om de politie in te schakelen.

Veiligheid en beveiliging

Een tweede vak tijdens de MBO 2-opleiding Beveiliging gaat over Veiligheid en Beveiliging. Het is aan u om een veilige omgeving te creëren, waarin u preventieve beveiligingsmaatregelen te nemen. Dat betekent dat de omgeving veilig moet zijn, zodat u uw werk kunt doen als beveiliger.

Wat leert u?

  • Risico-inschatting en -analyse
    Hoe herkent u gevaren en bedreigingen?
  • Beveiligingsmethodes
    U leert bijvoorbeeld over toegangscontrole, patrouilles en cameratoezicht.
  • Incidentenbeheer
    Hoe moet u handelen in noodsituaties, bij zoals brand of geweldsincidenten?

Opnieuw behandelen we de theorie binnen de opleiding, om u aan de hand van voorbeelden te leren over wat er moet gebeuren. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat u de situatie veilig maakt, door te kalmeren als dat nodig is.

Stelt u zich voor dat u beveiligt tijdens een groot evenement in een stadion. Breekt er paniek uit in een drukke mensenmassa? Dan is het uw taak als beveiliger om een veilige situatie te creëren. Dat betekent in dit geval dat u de protocollen voor crowd control volgt. Vervolgens zal u de situatie kalmeren, door bezoekers te begeleiden naar de veiliger uitgangen. Op deze manier maken we de theorie heel praktisch.

Waarnemen Basis

Het vak Waarnemen Basis is bedoeld om u te leren scherp en alert te zijn. Het is uw taak als MBO 2-beveiliger om verdachte situaties en eventueel afwijkend gedrag te herkennen. Sterker nog, het is aan u om die situaties vroegtijdig te signaleren.

Bij dit vak besteden we daarom aandacht aan kijken en observeren, gedragsanalyse en het gebruik van hulpmiddelen.

Wat leert u?

  • Kijken en observeren
    Zonder op te vallen, zodat u ongehinderd uw werk kunt doen en omstanders niet door hebben dat u mogelijk op ze let.
  • Gedragsanalyse
    U leert verdachte bewegingen te herkennen. Dat is belangrijk, om aan de hand daarvan proactief te handelen en eventuele problemen te voorkomen.
  • Gebruik van hulpmiddelen
    Tijdens de vakken leert u vaardigheden zoals het gebruik van cameras en detectiesystemen.

Stelt u zich voor dat u een nachtelijke bewakingsronde loopt of rijdt. Als beveiliger op een industrieterrein merkt u een auto op, die met lage snelheid rondjes rijdt. Een gerichte observatie en een rapportage kunnen de politie informeren. Op die manier kunt u mogelijk een inbraak voorkomen.

Praktische beroepsgerichte vakken

Naast de theoretische vakken gaan we aan de slag met de praktische vakken. U leert vaardigheden om in de praktijk toe te passen. Tijdens de opleiding Beveiliging MBO 2 besteden we bijvoorbeeld aandacht aan doelmatig optreden en specifiek rapporteren. Tip: het gaat in beide gevallen om een introductie tot de vakken, waarmee we u de basis leren. Het is later mogelijk om u verder te verdiepen en meer te specialiseren.

Doelmatig Optreden Basis

Het is als beveiliger belangrijk om effectief en correct te handelen, tijdens een situatie die vraagt om beveiliging. U leert tijdens het vak een aantal vaardigheden, bijvoorbeeld om te leren wat u moet doen als u verboden middelen aantreft bij een bezoeker van een festival.

Wat leert u?

  • Noodprocedures te volgen als dat nodig is
    Bijvoorbeeld bij brand, bij agressie of tijdens een evacuatie
  • Controlerondes uit te voeren
    Herkent u verdachte situaties? Dan is het belangrijk om op de juiste wijze te handelen
  • Praktische oefeningen in omgaan met publiek
    Vooral bij crisissituaties is het belangrijk om goed te handelen en doelmatig op te treden

Stelt u zich voor dat u werkt als beveiliger, tijdens een festival. U betrapt een bezoeker op het bezit van verboden middelen. Dan is het belangrijk om doelmatig op te treden, volgens het juiste protocol. Minstens zo belangrijk is het om professioneel te handelen en daarbij geen fouten te maken. We leren u tijdens de opleiding hoe u dient op te treden.

Specifiek Rapporteren Basis

Een goede beveiliger kan helder en objectief rapporteren. Dat betekent dat u duidelijk bent over de situatie, en wat er gebeurt. Daarnaast is het belangrijk om objectief te blijven. Probeer zo feitelijk mogelijk te beschrijven wat er gebeurt, zonder te interpreteren. Die vaardigheid leert u tijdens dit vak binnen de Beveiliging opleiding MBO 2.

Wat leert u?

  • Incident- en dagrapportages opstellen
    Met alle details die belangrijk zijn voor de verdere opvolging.
  • De juiste bewoording en objectief waarnemen
    Op basis van de terminologie die hoort bij het beveiligingsvak.
  • Werken met digitale en de papieren administratie
    Om alles op de correcte wijze te rapporteren, zoals u het heeft waargenomen.

Merkt u als beveiliger bijvoorbeeld een inbraakpoging op? Dan is het belangrijk om die te rapporteren aan de politie. U dient de juiste details waar te nemen, te registreren en door te spelen naar de politie. Hoe dat precies werkt en waar u op moet letten leert u tijdens Specifiek Rapporteren Basis, binnen de beveiligingsopleiding MBO niveau 2. 

Belangrijke MBO-vakken binnen de opleiding

Binnen de opleiding Beveiliging MBO 2 komt een aantal MBO-vakken aan bod. Die zijn belangrijk, zowel om de opleiding te kunnen volgen als om in de praktijk aan de slag te gaan als beveiliger.

Nederlands 2F

Tijdens Nederlands 2F leert u beter communiceren. Het is een belangrijke vaardigheid voor beveiligers. U leert u zowel mondeling als schriftelijk helder te uiten, bijvoorbeeld om informatie te delen. Concreet gaat het binnen dit vak om:

  • Duidelijke en objectieve rapportages
  • Goede communicatie met collega’s, klanten en publiek
  • Omgaan met lastige gesprekken en conflicten

Stelt u zich bijvoorbeeld een vechtpartij voor, in een uitgangsgelegenheid. U dient vervolgens een rapport over het incident te schrijven. Hoe zorgt u ervoor dat u de informatie compleet en objectief overbrengt? En hoe houdt u het begrijpelijk voor wie het rapport leest? Vooral zinsopbouw, correcte spelling en een heldere structuur zijn hierbij belangrijk.

Rekenen 2F

Als beveiliger is het belangrijk om goed te kunnen rekenen. U zal risico’s inschatten en beveiligingsmaatregelen plannen. Daar besteden we aandacht aan:

  • Bezoekersaantallen berekenen, net als de inzet van beveiligers
  • Tijdsberekeningen tijdens patrouilles en controles
  • Omgaan met meeteenheden en statistieken binnen het beveiligingsvak

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat u als beveiliger moet inschatten hoeveel mensen er in een evenementenhal passen. Dat is belangrijk, omdat de nooduitgangen voldoende capaciteit moeten hebben. Hoe berekent u het maximaal veilige aantal bezoekers? U leert de vaardigheden om een oppervlakteberekening volgens de evacuatienormen te maken.

Loopbaan & Burgerschap

Als beveiliger heeft u een bijzondere rol binnen de maatschappij. Het is een belangrijk beroep, waarmee u een maatschappelijke taak vervult op de arbeidsmarkt. Tijdens het vak Loopbaan & Burgerschap besteden we daarom aandacht aan:

  • Ethiek en uw beroepshouding als beveiliger
  • Omgaan met diversiteit en cultuurverschillen
  • Werkplanning en uw loopbaanontwikkeling

Het is bijvoorbeeld belangrijk om te de-escaleren als een bezoeker zich discriminerend uitlaat, tegen u of tegen anderen. Hoe blijft u in die situaties neutraal en professioneel? Dat behandelen we tijdens dit vak.

Keuzevakken: MBO Beveiliging op niveau 2

Ten slotte bieden we binnen de MBO Beveiliging opleiding op niveau 2 twee keuzevakken. Dat biedt de mogelijkheid om u te specialiseren in bijvoorbeeld winkelbeveiliging of in weerbaarheid.

Winkelbeveiliging

Als winkelbeveiliger moet u proactief optreden, bij diefstal en criminaliteit. Dat betekent in sommige gevallen dat u moet proberen om de diefstal voor te zijn. We besteden aandacht aan:

  • Winkeldieven en fraudeurs herkennen
  • Samenwerken met winkelpersoneel en de politie
  • Gebruik van bewakingscamera’s en detectiepoortjes

Ziet u bijvoorbeeld dat een klant (dure) artikelen in een tas stopt, zonder af te rekenen? Wat is dan de juiste manier om te handelen? U moet observeren, de situatie registreren en het winkelbeleid volgen, bij een verdenking van diefstal. Hier besteden we veel aandacht aan, zodat u de vaardigheden leert om dit goed te doen.

Weerbaarheid

Als beveiliger kunt u te maken krijgen met agressie en geweld. Tijdens de MBO 2 Beveiliging-opleiding leren we u hoe u daarmee om kunt gaan. Concreet besteden we aandacht aan:

  • Fysieke en mentale weerbaarheid
  • Conflicthantering en de-escalatie
  • De juridische kaders rond gebruik van geweld

Werkt u bijvoorbeeld als beveiliger bij een nachtclub, en weigert een dronken bezoeker de club te verlaten? Als deze persoon agressief wordt is het belangrijk om te de-escaleren. Hoe kunt u dat het best doen? U leert kalm te blijven, duidelijke instructies te geven en indien nodig ondersteuning te vragen.

FAQ: veelgestelde vragen over de vakken en vaardigheden voor onze opleiding Beveiliging MBO 2

  • Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding Beveiliging MBO 2?
    Om de MBO 2 Beveiliging-opleiding te volgen geldt een aantal eisen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat u minimaal een vmbo-diploma (basis/kader) heeft, of de entreeopleiding heeft afgerond. Daarnaast mag u niet in aanraking zijn geweest met justitie, omdat een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht is. Ook moet u een goede fysieke en mentale conditie hebben.
  • Wat zijn mijn baankansen als ik de opleiding MBO 2 tot beveiliger afrond?
    Na afronding van de opleiding Beveiliging MBO 2 kunt u bijvoorbeeld aan het werk als objectbeveiliger, winkelbeveiliger, evenementenbeveiliger of luchthavenbeveiliger. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld doorstuderen of u verder specialiseren.
  • Waar moet ik examen doen na de opleiding?
    U doet examen in de beroepsgerichte vakken bij SVPB, de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties. Hiermee werken we nauw samen. De MBO-vakken en de keuzedelen examineren we bij SoSecure zelf. Het is tijdens het praktijkexamen voor Doelmatig Optreden Basis belangrijk om in een realistische situatie te laten zien dat u goed kunt handelen.

Stel ons uw vragen
Of bel ons op telefoonnummer 030 410 03 01.

Scroll naar boven