Stage lopen voor het diploma Beveiliger 2

Het diploma Beveiliger 2 haalt u met onze versnelde opleiding Beveiliging MBO op niveau 2. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de stage. Daarmee laat u in de praktijk zien dat u de kennis en vaardigheden heeft opgedaan die belangrijk zijn. Maar, wat kunt u precies verwachten van zo’n stage?

Dat leggen we u graag uit. De stage is belangrijk, omdat u als beveiliger snel en professioneel moet handelen in verschillende situaties. Zelfs tijdens de theoretische vakken besteden we veel aandacht aan de praktijk. Toch is de stage de beste manier om in de praktijk te brengen wat u heeft geleerd.

Tip: u moet minimaal 320 uur stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Het bedrijf leert u de theorie in de praktijk toe te passen. Bovendien zal u samenwerken met ervaren beveiligers. Zo krijgt u een goed beeld van het vak. Het vormt de beste voorbereiding op het werk als beveiliger.

Waarom is stage lopen belangrijk als beveiliger?

Om het diploma Beveiliger 2 te halen moet u de theorie onder de knie hebben én stage hebben gelopen. Dat is belangrijk, omdat u met de stage bewijst dat u de vakken en vaardigheden onder de knie heeft.

Dankzij de stage doet u ervaring op in de praktijk.
Dat combineert een aantal fijne voordelen:

  • Werkervaring opdoen
    Tijdens de stage draait u mee met het dagelijks werk. U leert omgaan met situaties uit de praktijk. Zo doet u alvast werkervaring op, naast dat wat u uit de boeken heeft geleerd.
  • Vaardigheden ontwikkelen in de praktijk
    Het is belangrijk om te leren hoe u mensen controleert en hoe u bijvoorbeeld alarmprocedures opvolgt. Daarnaast leert u in de praktijk rapporteren over incidenten.
  • Een netwerk opbouwen
    U werkt samen met andere beveiligers, zodat u een netwerk kunt opbouwen. Tip: veel studenten krijgen na hun stage meteen een baan aangeboden.
  • Voorbereiding op het examen
    De stage is een goede voorbereiding op het examen voor bijvoorbeeld Doelmatig Optreden en Specifiek Rapporteren. Die vakken vragen om enige praktijkervaring.

Tip: wilt u het diploma Beveiliger 2 snel halen? Bij ons volgt u een versnelde opleiding. Dat betekent dat u sneller klaar bent. Bovendien kunt u de opleiding volgen naast een andere baan.

Waar kunt u stage lopen als Beveiliger niveau 2?

Binnen de opleiding om het diploma Beveiliger 2 te halen moet u zelf een stage vinden. Natuurlijk kunnen we daarbij helpen, omdat we goede contacten hebben met verschillende erkende leerbedrijven. Andersom biedt de eigen verantwoordelijkheid ook vrijheid, omdat u zelf een stagebedrijf kunt kiezen.

U kunt bijvoorbeeld stage lopen binnen:

  • Evenementenbeveiliging
  • Winkelbeveiliging
  • Objectbeveiliging
  • Luchthavenbeveiliging
  • Mobiele surveillance

Evenementenbeveiliging

Wilt u stage lopen binnen de evenementenbeveiliging? Dat kan bijvoorbeeld tijdens concerten, bij sportwedstrijden en bij festivals. Het is uw taak om de bezoekers te controleren, toezicht te houden en in te grijpen bij eventuele incidenten.

Stelt u zich voor dat u stage loopt bij een groot festival. Dan staat u bijvoorbeeld bij de ingang, om de tassen te controleren op verboden voorwerpen. Daarnaast zal u tijdens het evenement opletten, of niemand zich verdacht gedraagt in de mensenmassa. Gebeurt dat wel? Dan meldt u dit bij de supervisor. Die zal samen met u een discrete controle uitvoeren.

Winkelbeveiliging

Een stage binnen de winkelbeveiliging vraagt om het toezicht houden, in winkels en winkelcentra. Het is belangrijk om diefstal en verschillende vormen van overlast te voorkomen.

Stelt u zich bijvoorbeeld voor dat u op een drukke zaterdagmiddag in een warenhuis werkt. Op de camerabeelden ziet u een persoon die meerdere artikelen in een tas stopt, zonder naar de kassa te gaan. U volgt in dat geval samen met uw praktijkbegeleider het protocol. Spreek de persoon aan bij de uitgang. Schakel de politie in, om vervolgens te leren hoe u een correctie rapportage opstelt.

Objectbeveiliging

Een stage binnen de objectbeveiliging gaat bijvoorbeeld over het bewaken van kantoren, ziekenhuizen, overheidsgebouwen of industrieterreinen.

U loopt bijvoorbeeld nachtdienst, in een groot kantoorcomplex. Tijdens een routinecontrole merkt u dat er een deuren open staat, die eigenlijk gesloten zou moeten zijn. U schakelt uw supervisor in, om samen een extra controle te lopen. Samen gaan jullie op die manier na of er geen ongeautoriseerde personen binnen zijn.

Luchthavenbeveiliging

Een stage op een luchthaven gaat bijvoorbeeld over het controleren van bagage en passagiers. Daarnaast zal u meewerken aan de algehele veiligheid, omdat luchthavens een belangrijk risico vormen.

Tijdens uw stage merkt u bijvoorbeeld dat een passagier nerveus gedrag vertoont bij de bagagecontrole. Na overleg met een supervisor besluiten jullie een extra controle uit te voeren. Vindt u verboden voorwerpen in de handbagage? Dan leert u hoe dit professioneel af te handelen, nadrukkelijk zonder paniek te veroorzaken.

Mobiele surveillance

Een stage binnen mobiele surveillance behandelt bijvoorbeeld meerijden met een mobiele eenheid. Het is uw taak om bedrijven te controleren, op een industrieterrein en buiten kantooruren.

Tijdens de surveillance in de nacht krijgt u een melding van een inbraakalarm bij een fabriek. Samen met een collega gaat u ter plaatse, om een rondgang uit te voeren. U vindt er geen sporen van inbraak, maar ziet dat een deur niet goed is afgesloten. Dat leggen jullie vast in een rapport. Daarnaast informeren jullie de eigenaar van het pand.

Stage gevonden: hoe verder?

Als u een stage heeft gevonden voor de opleiding om het diploma Beveiliger 2 te halen helpen wij u verder. Daarnaast dient u zelf een paar extra stappen te doorlopen.

Het is belangrijk om een erkend leerbedrijf te kiezen, om stage te gaan lopen. Wij kunnen u helpen met het aanvragen van de beveiligingspas. Die heeft u nodig om aan de slag te gaan, zelfs als stagiair.

De politie zal u screenen op eventuele strafbare feiten, omdat het in dat geval niet mogelijk is om stage te lopen. Als de screening geen problemen oplevert kunt u starten met de stage. Dat betekent dat u mee gaat werken binnen het beveiligingsbedrijf dat u heeft gekozen.

Vanuit SoSecure ontvangt u begeleiding, net als vanuit het bedrijf zelf. Een praktijkbegeleider maakt kennis en plant regelmatige overlegmomenten. Jullie bespreken de werkzaamheden en de voortgang.

Het is belangrijk om een aantal praktijkopdrachten uit te voeren, bij het bedrijf waar u stage loopt tijdens de opleiding. Dit onderdeel draagt bij aan de opleiding en de examens, zodat u uiteindelijk het diploma als Beveiliger op niveau 2 kunt halen.

Wat leert u tijdens de stage?

De stage is een belangrijk onderdeel van de opleiding Beveiliger 2. Het biedt u de kans om praktijkervaring op te doen en extra vaardigheden te ontwikkelen. Die vaardigheden heeft u nodig tijdens een paar van de examens, zoals die voor Doelmatig Optreden en Specifiek Rapporteren.

Daarnaast helpt het u om een beter beeld te krijgen van het werkveld. Dus zou u graag willen werken in een winkel, op een festival of in een kantooromgeving? Of misschien op een luchthaven? Dan is dit een goede kans om in de praktijk te ervaren of dit inderdaad goed bij u past.  Soms merken kandidaten dat het in de praktijk toch anders werkt dan vooraf gedacht. Dit is de mogelijkheid om het zelf te ervaren en misschien nog voor een andere richting te kiezen.

Tip: gebruik de stage ook om contacten op te doen. Dat geldt zowel voor uw leidinggevende en de praktijkbegeleider als uw collega’s. Door meerdere mensen binnen het beveiligingsvak te leren kennen is het straks makkelijker om daarmee contact op te nemen of te onderhouden.

Toegangscontrole en identiteitsverificatie

Tijdens de stage voor het diploma Beveiliger 2 leert u bijvoorbeeld over toegangscontrole en de verificatie van de identiteit van personen. In sommige beveiligingsfuncties bent u verantwoordelijk voor de toegangscontrole, tot een pand, terrein of evenement. Dat betekent dat u moet controleren of bezoeker of medewerkers naar binnen mogen.

Concreet leert u bijvoorbeeld:

  • Toegangskaarten en identiteitsbewijzen te controleren
  • Personen professioneel en klantvriendelijk aanspreken
  • Omgaan met mensen die weigeren zich te identificeren
  • Hoe te reageren op verdachte situaties (valse ID-bewijzen of ongeautoriseerde personen

Cameratoezicht en observatietechnieken

Veel beveiligingsbedrijven gebruiken camera’s, om toezicht te houden op bijvoorbeeld terreinen, winkels of gebouwen. U leert de beelden te observeren en verdachte situaties op tijd te signaleren.

Het gaat specifiek over:

  • Waarnemingen doorgeven aan collega’s of aan de politie
  • Voorkomen dat u signalen over het hoofd ziet
  • Een duidelijke en nauwkeurige rapportage van incidenten maken

Omgaan met agressie en conflicthantering

Beveiligers komen (helaas) regelmatig in situaties terecht waarin mensen boos, agressief of verward zijn. Het is aan u om te de-escaleren en de situatie veilig op te lossen.

Dit gaat bijvoorbeeld over:

  • Vroegtijdig agressief gedrag herkennen
  • Rustig blijven in stressvolle situaties
  • Gesprekstechnieken om te de-escaleren
  • Verantwoord fysiek ingrijpen, bijvoorbeeld bij vechtpartijen
  • Omgaan met dronken of onder invloed zijnde personen

Veiligheidsrondes en risicopreventie

Tijdens een controle- of surveillanceronde inspecteert u gebouwen, terreinen of bijvoorbeeld magazijnen. U controleert op onregelmatigheden, zoals openstaande deuren, inbraken of brandgevaar.

U leert specifiek:

  • Hoe u vroegtijdig (kleine) risico’s signaleert
  • Verdachte situaties inschatten en daarop te reageren
  • Samenwerken met collega’s en hulpdiensten bij noodsituaties

Rapportage van incidenten

Het is als beveiliger belangrijk om na een incident een rapportage op te stellen. Dat kan gaan om een eenvoudige melding over een kapotte deur, maar ook over gedetailleerde verslagen van diefstal of een incident met agressie.

U leert bijvoorbeeld:

  • Heldere en feitelijke rapportages op te stellen
  • Objectief te blijven, zonder eigen interpretatie
  • Hoe rapportages te gebruiken voor opvolging, zoals aangifte bij de politie 

FAQ: veelgestelde vragen over stage lopen voor het diploma Beveiliger 2

Stel ons uw vragen
Of bel ons op telefoonnummer 030 410 03 01.

Scroll naar boven