Proactief beveiligen

Proactief beveiligen: wat houdt dat in? De proactieve beveiliging is bedoeld om incidenten te voorkomen, door vroegtijdig dreigingen te identificeren en aan te pakken. Dit is een belangrijk verschil met traditionele beveiligingsmethoden, die reactief werken. Dat betekent dat er pas wordt opgetreden zodra een incident heeft plaatsgevonden.

Wie met proactieve beveiliging aan de slag wil volgt bij ons de predictive profiling opleiding. Tijdens de opleiding leert u de methodiek om gedragspatronen te herkennen en situaties en context te analyseren. Het draait om de intenties achter gedrag van personen, in plaats van slechts de zichtbare handelingen. Concreet gaat u aan de slag met bijvoorbeeld security questioning. Dat is een klantvriendelijke manier van ondervragen, waarmee beveiligingsprofessionals meer informatie verkrijgen over potentiële dreigingen.

Wanneer is proactief beveiligen relevant?

Tijdens de predictive profiling training besteden we aandacht aan zowel de theorie als de praktijk. U leert de theorie meteen toepassen, in praktijksituaties en met case studies. Op die manier bereiden we u voor op het echte werk, bijvoorbeeld in situaties zoals bij:

  • Openbare gelegenheden: zoals winkelcentra, evenementen, luchthavens en treinstations, waar grote groepen mensen samenkomen en het risico op incidenten groot is.
  • Kritieke infrastructuren: zoals overheidsgebouwen, energiecentrales en datacenters die vaak doelwit zijn van aanvallen.
  • Bedrijfsomgevingen: waar insider threats een bedreiging vormen, zoals bij financiële instellingen, technologische bedrijven en farmaceutische industrieën.

Het is de combinatie van de analyse van gedrag, bijvoorbeeld security questioning en de implementatie van een proactieve beveiligingscyclus die de kern vormen van de opleiding. Er ontstaat op die manier een doorlopend proces van evaluatie en aanpassing, om de beveiligingsstrategie steeds verder te verbeteren. Dat is relevant in alle genoemde sectoren en branches, omdat het helpt om de zwakheden in het eigen systeem aan te pakken. Zo verbetert de beveiliging, van mensen, middelen of informatie.

Wie volgen de opleidingen voor proactieve beveiliging?

We ontvangen bij de opleiding en training veel verschillende deelnemers. Het gaat bijvoorbeeld om beveiligingsmedewerkers, politiefunctionarissen, medewerkers van inlichtingen- en veiligheidsdiensten, security managers, HR-managers en leidinggevenden in de private beveiligingssector. Daarnaast leiden we professionals op voor bedrijven en overheidsinstellingen die werken met veel gevoelige informatie of hoge bezoekersaantallen.

Dus wilt u uw organisatie wapenen tegen bedreigingen zoals diefstal, geweld, terrorisme en insider threats? Of zoekt u naar een manier om u te ontwikkelen op het gebied van beveiliging, om een cultuurverandering in gang te zetten? Proactiviteit en een klantgerichte houding gaan heel goed samen met betere beveiliging, dankzij predictive profiling. 

FAQ: veelgestelde vragen over proactief beveiligen

  • Wat is proactief beveiligen?
    Proactief beveiligen gaat uit van gedrag en indicatoren in de omgeving, situatie of context. Dat helpt incidenten te voorkomen, door die al in een vroeg stadium in de kiem te smoren.
  • Voor welke organisaties is proactieve beveiliging interessant?
    Proactief beveiligen is relevant voor zowel commerciële organisaties, overheidsinstellingen als non-profitorganisaties. Overal waar de bescherming van mensen, middelen of informatie belangrijk is voegt de beveiligingsmethodiek waarde toe.
  • Wat zijn de kosten voor deze opleidingen?
    De kosten voor onze opleidingen proactief beveiligen vindt u op de opleidingspagina’s voor de theorie en de praktijk. Houd rekening met de kosten voor de opleiding, plus de kosten voor het examen.

Stel ons uw vragen
Of bel ons op telefoonnummer 030 410 03 01.

Scroll naar boven