Opleiding tegengaan witwassen

Wat leert u tijdens een ‘opleiding witwassen’ om dat tegen te gaan? Het is een belangrijke vorm van financiële criminaliteit, waar steeds meer organisaties tegen moeten optreden. Wij geven een volwaardige opleiding, om effectief op te treden tegen witwassen. U leert over de witwaspraktijken en de juridische kaders, voor de scholing die binnen de organisatie gevraagd wordt.

Tijdens de opleiding leggen we uit over witwassen, en wat dat allemaal inhoudt. Daarnaast gaan we in op zowel de theorie als de praktijk, bijvoorbeeld om typische situaties te leren herkennen. We delen de best practices en behandelen de rol van compliance officers, zodat u goed weet wat er van u verwacht wordt.

Wat is witwassen en wat is het juridisch kader?

Onze opleiding Witwassen helpt u het witwassen tegen de gaan. Het is de combinatie van een ethiek opleiding en een compliance opleiding, om goed voorbereid te zijn op eventuele dreigingen.
Bij witwassen kunt u bijvoorbeeld denken aan:

  • Structurering (Smurfing): grote sommen geld worden opgedeeld in kleinere, onopvallende transacties om rapportagedrempels te omzeilen.
  • Integratie in legitieme ondernemingen: crimineel geld wordt geïnvesteerd in bedrijven die fungeren als dekmantel voor illegale activiteiten.
  • Gebruik van onroerend goed: vastgoedtransacties kunnen worden gebruikt om grote sommen geld wit te wassen door het gebruik van complexe eigendomsstructuren en valse taxaties.
  • Internationale transfers: criminele fondsen worden naar buitenlandse rekeningen overgeboekt in landen met minder strikte regelgeving, waarna het geld weer wordt teruggebracht in het land van herkomst.

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van het juridisch kader rond witwassen en het tegengaan daarvan. Belangrijke wetgeving is bijvoorbeeld de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Andere wetgeving die we behandelen zijn de Europese Anti-Witwasrichtlijnen (AMLD) en de Sanctiewetgeving.

Opleiding tegengaan witwassen volgen

Tijdens de opleiding om witwassen tegen te gaan leert u bijvoorbeeld de belangrijkste tools en technieken die relevant zijn. Op die manier leeft u de regelgeving na, bijvoorbeeld om als organisaties boetes te voorkomen. Daarnaast behandelen we recente wijzigingen in de wet- en regelgeving, zodat u ook daarvan op de hoogte bent.

Een aantal praktische tools helpt daarbij:

  • Transactiemonitoring: het gebruik van software om patronen in financiële transacties te detecteren die kunnen wijzen op witwaspraktijken.
  • Netwerkanalyse: het in kaart brengen van relaties tussen verschillende partijen om verdachte connecties te identificeren.
  • KYC (Know Your Customer): grondige achtergrondcontroles van klanten om te verzekeren dat hun identiteit en activiteiten legitiem zijn.

Veelgestelde vragen over onze opleiding witwassen

  • Wat zijn de toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding?
    Onze opleiding is geschikt voor professionals in de financiële sector, zoals compliance officers, analisten en medewerkers voor opsporingsdiensten. Hbo denk- en werkniveau is belangrijk.
  • Hoe lang duurt de opleiding en wat is de studiebelasting?
    Onze opleiding Witwassen duurt enkele maanden, afhankelijk van voltijd of deeltijd. Houd rekening met een studiebelasting van circa 10 tot 15 uur per week.
  • Welke certificering ontvang ik na de opleiding voor het tegengaan van witwassen?
    U ontvangt een post-hbo certificaat en mag de titel ‘Financial Crime Specialist’ voeren. Het certificaat wordt erkend door CPION en biedt de mogelijkheid om PE-punten te behalen.

Stel ons uw vragen
Of bel ons op telefoonnummer 030 410 03 01.

Scroll naar boven