Onzichtbare beschermers: hoe compliance officers financieel-economische criminaliteit bestrijden

De compliance officer opleiding lijkt relevanter den ooit, nu financieel economische criminaliteit (FEC) op steeds meer plekken op de loer ligt. Technologie en globalisering bieden kansen en dragen bij aan groei, maar er ontstaan ook risico’s. De dreigingen bestaan uit witwassen en fraude, waardoor het vertrouwen in financiële systemen ondermijnd raakt.

Jaarlijks ontvangt de Financial Intelligence Unit in Nederland miljoenen meldingen van ongebruikelijke transacties. Het probleem is enorm, en bovendien heel divers. Belangrijke thema’s zijn bestrijding van omkoping, corruptie, witwassen, terrorismefinanciering en het voorkomen van belangenverstrengeling, gedwongen arbeid en andere supply chain risicos. Daarnaast besteden we tijdens de opleiding tot compliance officer aandacht aan handelsrestricties, mededinging en data privacy (AVG).

Welke rol speelt de compliance officer? En hoe leidt onze opleiding op tot de kennis, vaardigheden en ervaring die ervoor nodig zijn om hier het hoofd aan te bieden? We duiken in onze CECO®-opleiding en de rol van compliance officers die we opleiden. 

Meer digitale criminaliteit

De digitale criminaliteit neemt toe. Dat komt bijvoorbeeld door de opkomst van digitale betaalmethoden, cryptovaluta en deepfake-technologieën. Deze ontwikkelingen maken het voor criminelen makkelijker om fraude te plegen. KPMG rapporteert bijvoorbeeld een toename van 60% in deepfake-gerelateerde fraude.

Organisaties kunnen daar op allerlei manieren mee te maken krijgen. Stelt u zich voor dat een compliance officer van een groot internationaal advocatenkantoor een e-mail ontvangt van de CFO. Tenminste, zo lijkt het. De e-mail bevat een verzoek om een betaling te doen naar een nieuwe rekening. Als de spraakmemo exact klinkt als de CFO, hoe valt dan te controleren of het gaat om een legitiem verzoek? 

Als blijkt dat de CFO niet op kantoor is geeft dat reden om het verzoek extra te controleren. Het risico bestaat dat dit een deepfake-aanval vormt. Een crimineel gebruikt een AI-stem om een verzoek te doen. Een goed getrainde compliance officer kent de alternatieve mogelijkheden om verzoeken te controleren, en frauduleuze handelingen te voorkomen. 

Nieuwe FEC-methoden

Onze compliance officer opleiding is populair bij allerlei professionals, waaronder compliance officers die manieren zoeken om hun kennis te verbreden of verdiepen. Tijdens de 5-daagse Certified Ethics & Compliance Officer (CECO®) opleiding behandelen we bijvoorbeeld nieuwe FEC-methoden.

Deelnemers leren over de Nederlandse wet- en regelgeving. Net als over internationale best practices, waaronder de extraterritoriale reikwijdte van Amerikaanse en Britse wetgeving. Dat betekent dat u als professional in staat bent om:

  • Een effectief ethiek- en complianceprogramma op te zetten
  • Risico's op het gebied van FEC te identificeren en te mitigeren
  • Medewerkers te trainen en bewustwording te creëren binnen de organisatie

 Transacties naar sanctielanden

Financieel-economische criminaliteit bestaat in allerlei vormen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er financiële middelen worden gebruikt voor illegale doeleinden. Vaak wordt er gedacht aan witwassen, fraude en corruptie. Het klopt dat dit mogelijke vormen zijn, maar niet de enige.

Het gaat bijvoorbeeld ook om handel met gesanctioneerde partijen. Het is een overtreding van de internationale sanctiewetgeving, die heel actueel is. Handelen met verboden entiteiten is niet toegestaan, waardoor het belangrijk is om daar kritisch op te zijn.

Recent werd bijvoorbeeld een Nederlands fintechbedrijf onder de loep genomen, vanwege het faciliteren van transacties naar sanctielanden. De klanten werden niet adequaat genoeg gescreend. De Nederlandsche Bank legde een boete op van 3 miljoen euro. Het laat zien hoe belangrijk het is om heel nauwkeurig te kijken naar handelsrelaties, in relatie tot eventuele sancties. Zonder kennis van compliance, het juiste beleid en sterke compliance-mechanismen kunnen er makkelijk problemen ontstaan. 

Herken een geval van smurfing

Een compliance officer geldt als een schildwacht voor de organisatie. De kennis van ethiek en regelgeving voorkomt eventuele problemen. Concrete werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit:

  • Risicoanalyse: welke transacties of partners vormen een verhoogd FEC-risico?
  • Beleid en procedures: opstellen van interne richtlijnen en controles
  • Training en bewustwording: medewerkers leren verdachte transacties te herkennen
  • Monitoring en rapportage: verdachte activiteiten identificeren en doorgeven aan toezichthouders

In de praktijk gaat het bijvoorbeeld om patronen in transacties, zoals voor een grote bank in Amsterdam. Stel dat er veel kleine transacties worden verstuurd naar een hoogrisicoland. Dat is een typische situatie om aan de bel te trekken. Als in eerste instantie de bedragen onschuldig lijken kan meer onderzoek een geval van smurfing aan het licht brengen. Het is een techniek binnen witwassen, door geld in kleine delen op te splitsen. Het is belangrijk om de techniek te kennen, de vaardigheden te ontwikkelen om het op te sporen en dit vervolgens verder te onderzoeken en te rapporteren. Daaraan besteden we aandacht tijdens de compliance officer opleiding. 

Actuele compliance officer opleiding

Binnen onze opleiding tot compliance officer spelen gedrag, trends en ontwikkelingen een belangrijke rol. Op die manier blijven we op de hoogte van wat er speelt en van de nieuwe FEC-methoden. 

De opleiding besteedt bijvoorbeeld aandacht aan:

  • Herkennen en analyseren van FEC-risicos
  • Beheer van anti-witwasprogrammas (AML) en sanctiewetgeving
  • Gebruik van AI en data-analyse in compliance
  • Praktische casestudies en realistische scenarios

Tijdens de opleiding behandelen we bijvoorbeeld een fictieve zaak. Het is aan de deelnemers om een keten van verdachte transacties te ontrafelen. Een ‘klant’ van een financiële instelling stuurt geld via verschillende rekeningen, in verschillende landen. Met realtime data en een forensisch onderzoek is het aan de deelnemers om te achterhalen of er mogelijk sprake is van witwassen. Dit zorgt voor een praktijkgerichte aanpak, die direct toepasbaar is in de eigen werksituatie.

Tip: deelnemers die onze compliance officer opleiding afronden mogen de titel CECO® voeren en worden opgenomen in het Compliance Register—een kwaliteitskeurmerk binnen de sector.

FAQ: veelgestelde vragen over onze compliance officer opleiding

  • Wat houdt de CECO® opleiding in?
    De CECO® opleiding biedt een vijfdaagse training waarin professionals leren hoe ze ethiek- en complianceprogrammas kunnen opzetten en FEC kunnen bestrijden. Tijdens de opleiding gebruiken we diverse praktijksituaties, om te trainen op een manier die deelnemers in werksituaties kunnen toepassen.
  • Hoe zal compliance zich in de toekomst ontwikkelen?
    AI en Machine Learning zullen een grotere rol gaan spelen. Daarnaast zullen bedrijven vaker internationaal samenwerken, net als met overheden. De regelgeving zal strikter worden, dus het wordt belangrijker om daarvan goed op de hoogte te zijn.
  • Welke bedrijven hebben baat bij een compliance officer?
    Denk aan bijvoorbeeld financiële instellingen, advocatenkantoren, internationale handelsondernemingen en alle bedrijven die werken met grote geldstromen of gesanctioneerde markten.

 

Stel ons uw vragen
Of bel ons op telefoonnummer 030 410 03 01. 

Scroll naar boven